Förmedlingstips

Tänker Du sälja – eller köpa? - Här får du några goda råd!

 1. Tag kontakt med en mäklare i god tid. Begär en realistisk värdering! (det är lätt för mäklaren åt lova ett litet för högt pris, på så vis är det lättare att få objekt till salu). Var kritisk.
 2. Kom ihåg att fråga om åtminstone följande saker:
  1. Skattepåföjlder
  2. Konditionsgranskningar (säljarens ansvar 5 år vid fastigheter, 2 år vid lägenheter - gäller skador som fanns FÖRE köpet)
  3. Hur stort är mäklarens arvode? ingår mervärdesskatt? Hur långt kontrakt?
  4. Vilka eventuella andra kostnader medför försäljningen/köpet?
 3. Före du köper en fastighet, kontrollera att den som säljer har lagfart eller i övrigt har rätt att agera säljare – begär att mäklaren kontrollerar detta!
 4. Då du köper en fastighet, kräv att få se gravationsbevis (finns det inteckningar) och även fastighetsregisterutdrag (eventuella servitut, andelar i samfällda o.d)
 5. Vid köp av aktielägenhet, kontrollera att disponentintygets uppgifter vad ägaren beträffar är samma som på det köpebrev du skall skriva under.
 6. Dessa saker gäller även delvis den som skall sälja fastighet eller lägenhet!
 7. För dig som säljer är det bra att diskutera med mäklaren hur du vill att huset/ lägenheten skall marknadsföras. Allmänna visningar eller enligt överenskommelse? Var och hur ofta? När, och hur annonseras det ?
 8. Är det en mäklarbyrå med flere anställda så är det viktigt att det är en och samma person som sköter just Ditt ärende.

VÄLJ EN MÄKLARE SOM DU HAR FÖRTROENDE FÖR!